Kunskap och erfarenhet ger dig bra förutsättningar

Kontakta oss

Safe Return Asset Management Nordic

God Jul (med lite börsprat)

God Jul (med lite börsprat)

Datum: 2 december 2023

Vi avslutar årets bloggande med ett samtal med Johan och Susanne, som får berätta lite kort om hur de ser på börsåret som gått och vilka trender som kan tänkas leda vidare in i det nya året, 2024.

Tomtar

Hej Johan och Susanne! Jag ser några snapsglas på bordet bakom er, så jag antar att det vankas julfestligheter på kontoret. Så låt oss vara effektiva och sparka igång vår lilla genomgång av året som gått. Vi kan väl börja med dig, Johan. Hur har börsen varit i år?

Johan: På pappret så ser ju 2023 ut att ha vara ett tämligen normalt börsår. Jämför vi med genomsnittsavkastningen över tid, så ligger vi lite över snittet i år med en uppgång runt 15%. Skulle man inte ha följt börsen alls och sedan bara logga in på depån i december, ja då verkar det bara ha varit ett vanligt år. Men då menar vi att skenet bedrar lite för under ytan har det ju hänt väldigt mycket.

Susanne: Framförallt har det ju varit kraftiga och stora svängningar i förväntningar när det gäller inflation, räntor, konjunkturutsikter, och även geopolitiska risker som kommit och gått. Men trots det så har marknaden varit relativt stark och tagit sig igenom det här.

Johan: Mot slutet av året var det ju också några kända ekonomer och förvaltare som Bill Ackman och Bill Gross, som började prata om att de trodde att inflationen skulle falla snabbare än väntat. Och efter det har vi haft 2 stycken räntebesked från FED (Federal Reserve), där man valt att inte höja räntan.

Johan Åkerberg

Bild: Johan Åkerberg

I vår portfölj Global Stars har vi ju en del investeringar i fonden Pershing Square, som förvaltas av Bill Ackman. Det gjorde att vi först kunde tjäna pengar då räntorna gick upp, för att sedan fortsätta den positiva utvecklingen då Pershing Square ändrade inriktning på sina innehav.

Så tittar man bara på börsen utan att titta på några externa påverkande faktorer så verkar börsen haft ett högst mediokert och normalt år, med 15% plus. Är det korrekt uppfattat?

Johan: Ja, fast det har ju varit enskilda månader och perioder när det varit väldigt intensivt. Vi hade ju också den geopolitiska situationen med Palestina och Israel som under en kort period skapade väldigt stor förvirring och rädsla på marknaden. Men ser man på en helårsbasis så uppskattar jag att volatiliteten inte varit så himla mycket högre än ett snittår.

Index

Vad tycker ni har gått mest eller minst enligt förväntan vad gäller våra olika portföljer? Är det någon portfölj som har stuckit ut lite extra? Vad säger du Susanne?

Susanne: Vi skulle kunna nämna Global Stars. Den har ju tuffat på väldigt bra i år. Jag tror den upp nästan 17% sist jag kikade. Där köpte vi faktiskt in lite svenska fastigheter som en liten del till portföljen, för några veckor sedan. Så det har varit en bra och rolig start på den positionen.

Johan: Investmentbolagen har kommit tillbaka väldigt starkt de här senaste månaderna och man har sett stora flöden tillbaka till dem. De är ju långsiktiga aktiva ägare som köpt aktier löpande till låga värderingar, då de det tidigare varit tufft på börsen. Och när den nu vänt upp får de ju rikligt betalt för de placeringarna. Vår ränteportfölj, med en grön ESG profil, har också gått bra med en uppgång på nästan 8%.

Susanne Ericson

Bild: Susanne Ericson

Vad tror ni då om det geopolitiska läget och andra tyngre omvärldsfaktorer?

Susanne: Till att börja med har vi ju haft krig i Ukraina i över ett år. Jag menar, det är ju hemskt och det är nog det som har påverkat året väldigt mycket tycker jag. Det är ju hemskt med alla mänskliga tragedier, men det påverkar ju ekonomin också. Sen så tänker jag självklart på det här med Israel och Hamas förstås. Vad innebär det om det blir ett långt krig? Kommer det att innebära massa terrorattacker eller sådant runt om i världen? Det vet vi ju inte heller.

Sedan har vi det här med Kina som kanske attackerar Taiwan när alla är upptagna med annat, så geopolitiskt är det väldigt oroligt just, men jag hoppas att mycket av detta kan klinga av nästa år och kanske att Ukraina kan börja återuppbyggas.

Karta

Johan: På tal om världsmarknader skulle jag vilja slå ett slag för Indien, där börsen stigit 7 till 8 år på raken och det sammanlagda börsvärdet nu är på väg att passera Kinas samlade börsvärde. Indien är dessutom trots allt en demokrati i en spännande region och med väldigt många människor, som också är väldigt välutbildade. Jag har nyligen placerat i Fairfax Holdings, för vår portfölj Global Stars. Fairfax är ett kanadensiskt investmentbolag, som svenska Investor ungefär, med fokus på indiska aktier och ränteinstrument. Då du publicerar det här blogginlägget har den placeringen kanske hunnit komma med i vår portföljuppdatering.

Om vi skulle ta och titta lite in i spåkulan. Vad tror ni den viktiga trenden var under detta år som nu leder oss in i 2024?

Johan: Tittar man på året som har gått så har vinsttillväxten i princip varit oförändrad till lite positiv. Vinst multipeln (P/E) har istället rört sig upp och ner baserat på ränteförväntningar och andra faktorer som vi pratat om. Men för bolagens del har det i princip varit “flat”. Så det blir spännande inför nästa år, om det skall lossna och vinsterna stiga. Just nu ser vi en konsensus om ungefär 10% i vinsttillväxt.

I USA handlas S&P 500 till ett P/E om cirka 19, vilket är lite högre än den normala nivån runt 16 till 17. Det tycker jag ändå känns motiverat med tanke på den starka vinsttillväxten som ligger i korten, förväntningarna på lägre inflation och lägre räntor. Dessutom är tron nu större från FED att man ska kunna klara en mjuklandning då man går ner i ett lugnare tempo och med fortsatt positiv BNP-tillväxt. Så jag tror att multipeln kan ligga kvar på de här nivåerna med att avkastningen då i första hand kommer direktavkastningen (utdelningar). Då landar det ungefär på en normal avkastning om cirka 7 till 10%.

Is kula

Tittar vi då på svenska och europeiska aktier ser vi ett P/E tal på cirka 12,5, vilket kanske är lite under det långsiktiga genomsnittet. Så med en vinsttillväxt om 10% borde det finnas god potential för fortsatta uppgångar. Om räntor och inflation dessutom kan komma ner lite blir det ännu enklare för kapitalmarknaden att motivera nya uppgångar. då många bolag och branscher får ner sina finansieringskostnader.

Susanne: Jag tänker främst på småbolagen som har blivit väldigt tilltryckta. De finns ju ofta inom teknikintensiva i branscher som IT och medtech, och det är klart att de påverkas ju också när det är tillväxt och när räntan går ner så att jag hoppas att vi får se en liten återhämtning där.

Tänk också på riskspridningen. De senaste åren har vi sett att det hela tiden dykt upp händelser som helt enkelt har varit svåra att förutse. Därför är det viktigt att ha en bra riskspridning och hela tiden tänka på att man ligger balanserad enligt sina egna risktoleranser. De portföljer och den förmögenhetsförvaltningsmodell som vi har tagit fram är väldigt väl lämpade för detta.

Vad bra! Det känns väl lämpligt att avsluta med de orden. Tack Johan och Susanne!

Johan och Susanne: Tack själv och God Jul och gott nytt år till alla våra kunder och läsare.

Nyår

Thomas Stridsman Sjövy

Har du frågor eller kommentarer hör av dig till: redaktionen@safereturn.se

På vår hemsida använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.