Kunskap och erfarenhet ger dig bra förutsättningar

Kontakta oss

Safe Return Asset Management Nordic

Alla resor börjar med ett första steg

Alla resor börjar med ett första steg

Alla resor börjar med ett första steg

Datum: 2 september 2019

Alla resor börjar med ett första steg

Oj! Hur går det egentligen till när man tar det där berömda första steget till vad som förmodas bli en lång, lång resa?

Bör det ske till ljudet av pukor och fanfarer eller bara i all tysthet, kanske endast ackompanjerat av ett stilla, “hej, och lycka till”? Som nu, när vi på Safe Return har beslutat att starta en blogg för att låta våra kunder komma oss lite närmare, och på ett lättsamt sätt ta del i hur vi ser på marknaderna och olika investeringsalternativ, är det ett stort och viktigt steg att bara komma igång och man våndas ju lite över hur det skall gå till.

Det är i alla fall tänkt att bloggen skall ledas av mig, Thomas Sjövy, som har lång erfarenhet av arbete som skribent och analytiker på finansmarknaderna, både här i Sverige och internationellt.

Thomas Sjövy Stridsman

Bland annat har jag verkat som frilansskribent för Svenska Dagbladet och som mångårig medarbetare i numera nedlagda Finanstidningen (du som varit med ett tag minns den säkert). Tills för något år sedan hette jag för övrigt Stridsman i efternamn om någon undrar varför herr Google inte har något spännande att rapportera om Thomas Sjövy.

Och sedan då, när det där första viktiga steget är taget, bör man redan innan det ha klart för sig vad som kommer att bli steg två, och hur många steg bör man i så fall planera och överhuvudtaget räkna? Som i fallet med vår blogg, bör vi ha någon slags liten plan om vad den skall handla om och om vad vi skall skriva härnäst? Ja, några idéer till ämnesområden bör det kanske finnas för att skapa stringent innehåll till läsarnas nytta och nöje.

I vårt fall hade vi tänkt lägga fokus på att komma närmare de svenska investmentbolagen. Vad är det som är generellt bra (eller dåligt) med att investera i just investmentbolag? Varför finns det tex en substansrabatt? Hur påverkas dessa bolag generellt av konjunkturcykeln, räntetrender, etc., etc.? Finns det några skattemässiga fördelar? Ja, som ni ser finns det gott om frågar att hitta svar till.

Själv kan jag väldigt lite om just investmentbolag, så jag tänkte ta tillfället i akt lära mig mera och skriva om det. Dessutom tänkte jag passa på att investera några tusen kronor varje månad i några av de bolag vi skriver om, och på så sätt bygga mig en liten portfölj och även rapportera om dess utveckling. Kanske kan jag, med lite nybörjartur och mycket entusiasm, bräcka våra egna förvaltare här på Safe Return. Om inte annat ger det mig i alla fall en chans att även rapportera lite mer ingående om verksamheten, om alla våra förstklassiga medarbetare och det arbete som sker för att skapa värde för dig som vår kund. Håll ögonen öppna för ett inlägg där vi gör en inledande presentation av gänget här på Safe Return.

Vad mera? Det har kommit ut en hel del bra svensk investmentlitteratur den senaste tiden, som vi tänkte läsa och rapportera om, men tanken just nu är att istället för att själva recensera böckerna tar vi ett kort snack med författarna, så får dom själva berätta om sina mål och syften med sina alster, och hur dom tycker dom lyckats med det. Vi tänkte vi skulle kalla en sådan sektion något i stil med “Fem frågor till . . .” eller något liknande.

Senare under hösten/vintern, när vi har fått upp ångan och blivit lite varma i kläderna, tänkte vi försöka komma investmentbolagen ännu lite närmare. Om bolagen ställer upp tänkte vi försöka bjuda in oss själva på studiebesök till huvudkontoren, prata med bolagsledningar och kanske få lära oss ett och annat från analys- och investerarteamen. Sådan är planen i alla fall, och det kan ju bli hur spännande som helst om bolagen ställer upp.

Se där, vi är i gång med resan. Det är stort! Hur många steg tog vi? Det spelar inte längre någon roll. Nu är alla steg lika viktiga och roliga att ta. Om du har varit med så här långt i texten är du mer än välkommen på resten av resan också. Inledningsvis planerar vi att träffas här ca 3 gånger i månaden, med nästa träff i början av September. Det kommer att bli både roligt och lärorikt, och rentav även lönsamt. Någonstans här på sidan hittar du en mailadress du kan använda för att kontakta oss med dina idéer och synpunkter. Vi ser fram emot att hålla dialogen öppen. Nu fortsätter vi framåt...

Thomas Stridsman Sjövy

PS: Hej, Anders Haglund här. Jag ville bara påpeka att Thomas är lite väl blygsam då han endast i förbifarten nämner att han har internationell erfarenhet som skribent. I själva verket arbetade han många år i Chicago, först som redaktör för de respekterade tidskrifterna Futures Magazine och Active Trader Magazine, innan han skrev två böcker om systematiska handelssystem för de internationella termins- och råvarumarknaderna (för den hugade rekommenderar han ”Trading Systems that Work”) samtidigt som han föreläste runt om i Europa och USA. Därefter arbetade Thomas som Senior Researcher för Rotella Capital (en av den tidens största CTA förvaltare) samt analys- och databasfirman CQG.

Här hemma i Sverige var Thomas senast med och startade hedgefonden Alfa Axiom i kategorin systematiska, trendföljande terminsförvaltare. Under ca 8-9 års tid kunde han uppvisa en högre riskjusterad avkastning än branschindex och även slå den största inhemska konkurrenten, Lynx, som än dock lyckades attrahera och behålla majoriteten av kapitalet. Thomas lämnade Alfa Axiom hösten 2018.

Här på Safe Return ser vi fram emot att ta del av Thomas erfarenheter som skribent och analytiker. Därmed hälsar jag både Thomas och dig som läsare välkommen till vår nya bloggtjänst.

redaktionen@safereturn.se

På vår hemsida använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.