Kunskap och erfarenhet ger dig bra förutsättningar

Kontakta oss

Safe Return Asset Management Nordic

Tre snabba med Marcus Fridell

Marcus Fridell

Tre snabba med Marcus Fridell

Datum: 18 oktober 2019

Denna vecka skickar vi tre snabba frågor till Marcus Fridell. Marcus är författaren bakom boken Bygg en förmögenhet – Investera i investmentbolag, utgiven nyligen på Ekerlids förlag.

Marcus Fridell

Marcus är utbildad civilekonom med en bakgrund som aktiemäklare och aktieanalytiker på Nordea. Förutom att ha författat en bok, skriver han även för Privata Affärer, Placeringsguiden och annan media, samt driver bloggen Rationalisten (www.rationlisten.com). På Rationalisten förvaltar han “fruganportföljen”, som ett exempel på ett lättadministrerat månadssparande i aktier med syfte att inspirera privatpersoner till klokare investeringsbeslut. På Twitter hittar du honom som @vasastansdesken.

Marcus, till att börja med, beskriv någon intressant del av ditt yrke/karriär som har lett dig till var du är nu.

Jag gillar investeringar i allmänhet och aktier i synnerhet. Detta har också blivit den röda tråden för min karriär. På ett sätt kan jag tycka att det är lika intressant att räkna på en fastighet eller vilken annan typ av investering som helst. Dock slås man ofta över hur smidigt det är att investera på just aktiemarknaden, där det finns både många bolag att välja på, bra likviditet och informationsgivning, samtidigt som det är väldigt praktiskt och numera extremt kostnadseffektivt. Vad gäller börsen tycker jag det är viktigt både att räkna på investeringar och att försöka fånga upp marknadstrender och teman samt att få en bra känsla för personerna bakom ett bolag.

Jag gillar även att skriva vilket jag får utlopp för både genom boken och genom att skriva för Privata Affärer och Placeringsguiden. Utöver det gillar jag att föreläsa, på företagsevent och liknande, om vad jag kallar ”det enkla och smarta aktiesparandet” och vilken skillnad det kan göra för en normal småsparare och investerare. Alla former av sysselsättning har sina för och nackdelar, men den här kombinationen passar mig bra. Sen kommer man förstås alltid att vilja prova nya saker för att utvecklas vidare, men oavsett vad jag gör i framtiden vet jag att jag alltid kommer att hålla minst ett öga på aktiemarknaden.

Finns det någon särskild aspekt eller något koncept ur din bok du särskilt vill poängtera för dem som funderar på att göra en placering i något investmentbolag?

Ur ett sparar- eller investerarperspektiv tycker jag att det mest anmärkningsvärda med investmentbolagen är hur bra investeringar de är jämfört med att investera i aktiefonder. Till exempel: i boken (sid 113) redovisar jag en jämförande undersökning över perioden 2001 – 2016 som visar att en investering i en IB-portfölj gav en avkastning på 642% medan passiva och aktiva fonder endast genererade 228% respektive 166%. Även Sharpekvoten, eller den riskjusterade avkastningen, blev många multipler högre för investmentbolagen jämfört med fonderna. De viktigaste bakomliggande anledningarna till detta tror jag bland annat är att de som leder investmentbolagen är aktiva investerare och ägare som kan gå in och styra bolagen genom styrelsearbete. Man lägger ner själ och hjärta på ett annat sätt än vad en normal fondförvaltare gör. Dessutom gör den normalt förekommande investmentbolagsrabatten att man får en ”boostad” exponering mot de underliggande aktiernas utdelningar. Sist men inte minst är avsaknaden av fondavgifter en viktig fördel för investmentbolagen jämfört med fonderna. Sammantaget gör detta att jag definitivt tror att investmentbolagen kommer att slå aktiefonder även framgent, även om det säkert kommer att finnas vissa år då de underpresterar mot fonderna.

Investmentbolag, tillväxt, Safe Return, Aktier

Kan du ge ytterligare något litet tips om hur en investerare bör agera med och mot marknaden?

Framförallt tycker jag att man i småbolag kan ha en bra edge mot marknaden om man verkligen gör sin hemläxa. Det gäller dock att man orkar och vågar vara uthållig med sin placering då det kan dröja innan fler investerare upptäcker samma bolag och aktie som du själv har upptäckt. Det gör också att likviditeten ibland kan vara väldigt låg i många bolag. Annars kan man ju som sagt göra det väldigt enkelt för dig och investera i investmentbolag. Det vill säga helt enligt bokens budskap, vilket borde passa den lite mer passive investeraren som kanske inte har samma ork och lust att göra sig insatt. Det kan antingen ske genom att man själv väljer ut ett knippe investmentbolag att äga långsiktigt, eller helt enkelt genom en placering i en investmentbolagsfond. Väljer man att äga investmentbolagen direkt kan man vara semi-aktiv och vikta om sin bolagsportfölj emellanåt, genom att passa på att köpa och sälja när rabatter blir kortsiktigt höga respektive låga.

Tack Marcus, Och lycka till med fruganportföljen och försäljningen av boken.

Har du frågor eller kommentarer hör av dig till: redaktionen@safereturn.se

På vår hemsida använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.